Psihologia la locul de muncă
Există o legătură puternică între psihologie și locul de muncă. Munca este sarcina căreia acordăm multă atenție, fiind corelată cu câștigarea existenței dar și cu dezvoltarea profesională. Munca în exces, pe termen lung, este un artificiu la îndemâna oricui are nevoie să evite confruntarea cu sine sau cu relația de cuplu/ familia.
Fiecare dintre noi are un fel particular de a-și îndeplini sarcinile, un stil de lucru. Acest stil este direct influențat de stilul vieții noastre și de scopurile pe care le urmărim neconștient. Poate să fie lupta de putere, căutarea superiorității, răzbunarea sau retragerea/ evitarea responsabilităților.
Relațiile de la locul de muncă se construiesc, frecvent, prin alianțe ce țin de preferințe personale. Cineva care ocupă o funcție de conducere, poate alege neconștient subalterni cu comportamente asemănătoare cu ale sale. Se poate crede că astfel vor lucra mai bine, dar, în felul acesta se consolidează relațiile rigide care nu permit analiza pertinentă a sarcinilor/ problemelor. La fel se poate întâmpla și în interiorul echipelor. Toate aceste alcătuiesc psihologia de la locul de muncă.
Tot de psihologia locului de muncă ține și relația dintre cultura organizațională și valorile proprii. Organizația este interesată de valorile care fac afacerea să meargă, prin intermediul oamenilor. Oamenii sunt interesați să muncească pentru scopuri personale și profesionale, prin intermediul organizației. Întâlnirea celor două părți aduce împreună seturi de valori și convingeri diferite. Ele trebuie înțelese și separate.
Probleme cauzate de ignorarea psihologiei de la locul de muncă:
- se dezvoltă un mediu de lucru conflictual, stresant (apare mobbing-ului)
- angajați cu probleme de stimă de sine
- apar conflictelor de putere, comportamentele de tipul fight or flight
- apar liderii nonformali și planurile de tip conspirațional
- se dezvolta comportamente off task
- nu se rezolva problemele din agenda de lucru, din cauza necooperării angajaților
- se perpetuează un sistem de management deficitar
- crește absenteismul
- se pierd resurse materiale, profit scăzut…, lista poate continua.
Cui se adresează?
În primul rând, organizațiilor care înțeleg importanța resurselor umane în calitatea afacerii. Apoi, oricărei persoane care vrea să-și rezolve problemele cu care se confruntă la locul de muncă.