Consilierea copiilor și adolescenților
Comportamentele problematice ale copiilor și adolescenților pot afecta semnificativ calitatea vieții, atât a copiilor/adolescenților, cât și a părinților. Acestea se formează în timp și au la bază un cumul de factori trecuți prin filtrul subiectivității copilului/ adolescentului. De obicei, comportamentele sunt văzute ca o problemă când se ajunge în situații de criză (conflicte exacerbate) sau când adulții au dificultăți din ce în ce mai mari în relațiile cu copiii sau cu adolescenții.
Scopuri ale comportamentelor deviante:
- atenția – copiii caută mai mult atenția părinților, în timp ce adolescenții vor mai mult atenția semenilor. În ambele cazuri este important să fie încurajați să obțină atenție pozitivă, pe partea utilă a vieții.
- puterea – copiii intră în luptă de putere atunci când se simt descurajați și vor să demonstreze că sunt puternici. Pentru adolescenți este scopul urmărit cu cea mai mare frecvență. Ei au multă energie și trec printr-o perioadă de maximă efervescență a creierului, de aceea preferă lupte decât să fie controlați.
- răzbunarea – când se simt răniți, atât copiii cât și adolescenții încearcă să lovească înapoi. Sarcina părintelui este de a-și înfrâna pornirea de a-și pedepsi sau subordona copilul.
- neputința – apare atunci când copilul sau adolescentul decide că este mai bine să nu mai încerce deloc decât să încerce și să riște sau să eșueze.
Pentru mai multe întrebări sau pentru programări mă puteți contacta aici.