Medicația tratează simptomele problemelor de sănătate mentală, dar numai psihoterapia dezvoltă abilități noi prin care putem face față acestor simptome. Efectele psihoterapiei durează și după încetarea tratamentului psihoterapeutic și scade probabilitatea de a avea nevoie de tratament în viitor. Problemele de sănătate mentală adesea se înrăutățesc și pot avea efecte negative precum:
• inabilitatea de a merge la lucru sau la școală;
• dificultăți de relaționare sau în a avea grijă de copii;
• creșterea riscului de apariție a problemelor de sănătate mentală;
• spitalizare;
• suicid.
Am nevoie de psihoterapie?
A spune cuiva că ar trebui să meargă la psihoterapie sau că are nevoie de psihoterapie poate fi stigmatizant. Poate fi dificil să vedem pe cineva apropiat că se confruntă cu dificultăți de sănătate mentală, dar este important ca fiecare să aleagă să caute ajutor pe cont propriu – cât timp nu se pune pe el însuși sau pe ceilalți în pericol.
A încuraja pe cineva de care ne pasă să vadă ce opțiuni de psihoterapie sunt, a face împreună cu acesta recenzii psihoterapeuților disponibili, este, în general, o modalitate bună de a arăta suport. Persoanele care se simt forțate să intre în psihoterapie pot simți rezistență și că este dificil să depună efortul necesar pentru a face schimbări.
Când orice tip de problemă mentală sau frământare emoțională afectează funcționarea noastră în viața de zi cu zi, psihoterapia poate fi recomandată. Psihoterapia ne poate ajuta să ne clarificăm ceea ce simțim, de ce ne simțim așa, și cum putem face față.
Psihoterapia oferă, de asemenea, un loc sigur în care putem vorbi despre provocări de viață precum despărțiri, pierderi, dificultăți ce țin de creșterea copiilor, sau dificultăți familiale. De exemplu, psihoterapia de cuplu ne poate ajuta să învățăm noi moduri de a ne raporta unul la celălalt atunci când avem probleme în cuplu.
Ar trebui să merg să fac psihoterapie?
Poate fi nevoie de un timp de reflecție înainte de a ne decide dacă suntem pregătiți pentru psihoterapie. Este posibil să ne dorim să așteptăm să vedem dacă timpul, schimbarea obiceiurilor de viață, suportul prietenilor sau a familiei, îmbunătățește situația cu care ne luptăm.
Asociația Americană de Psihologie sugerează luarea în considerare a psihoterapiei atunci când ceva provoacă stres și interferează cu aspecte ce țin de viața de zi cu zi, și în mod deosebit când:
• frământările date de o problemă sau rezolvarea ei durează cel puțin o oră în fiecare zi;
• problema provoacă jenă sau te face să-ți dorești să îi eviți pe ceilalți;
• problema duce la scăderea calității vieții tale;
• problema afectează negativ școala, munca sau relațiile;
• situația impune modificarea vieții sau dezvoltarea de obiceiuri noi pentru a face față problemelor.
Dacă ne confruntăm cu una sau mai multe dintre următoarele emoții sau sentimente, în măsura în care acestea interferează cu viața, psihoterapia ne poate ajuta să reducem efectele. Este deosebit de important să luăm în calcul ajutor de specialitate dacă ne simțim controlați de simptome sau dacă provoacă daune pentru noi înșine sau pentru ceilalți.
1. Copleșeală. Am putea simți că avem prea multe lucruri de făcut sau că ne confruntăm cu prea multe probleme. Am putea simți că nu ne putem odihni sau respira cum trebuie. Stresul și sentimentul de copleșeală pot duce la probleme serioase de sănătate fizică.
2. Oboseală. Acest simptom fizic rezultă adesea din sau însoțește probleme de sănătate mentală. Poate indica depresie. Oboseala ne poate face să dormim mai mult decât de obicei sau să avem probleme în a ne da jos din pat dimineața.
3. Furie și resentimente disproporționate. Cu toții simțim furie uneori. Chiar și furia trecătoare nu este neapărat dăunătoare. A căuta sprijin pentru a face față acestor sentimente poate fi o idee bună atunci când nu trec, sunt extreme în comparație cu situația, sau dacă ne determină să apelăm la acțiuni violente sau cu potențial dăunător.
4. Agorafobia. Persoanele cu agorafobie se tem să fie în locuri în care ar putea suferi atacuri de panică sau în care ar putea să se simtă prinse. Unii oameni pot deveni incapabili să părăsească casele.
5. Gânduri anxioase sau intruzive. Este normal să ne facem griji pentru lucruri din când în când, dar atunci când îngrijorarea ocupă o parte semnificativă a zilei sau cauzează simptome fizice, terapia ne poate ajuta să facem față.
6. Apatia. Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, lumea din jur sau pentru viață, în general, poate indica probleme de sănătate mentală precum depresia sau anxietatea.
7. Disperarea. Pierderea speranței, a motivației, sau sentimentul lipsei de viitor, poate indica depresie sau o altă condiție mentală. A ne simți lipsiți de speranță din când în când, mai ales după o perioadă dificilă, nu este ceva neobișnuit. Dar atunci când situația persistă poate duce la gânduri de sinucidere.
8. Retragere socială. Mulți oameni se simt mai bine când reușesc să petreacă puțin timp singuri. Persoanele introvertite pot avea nevoie să stea singure mai mult timp. Dar dacă ne simțim triști în preajma altora sau ne temem să fim alături de alți oameni, terapia ne poate ajuta cum să le înțelegem și cum să facem față acestor sentimente.
Ce se întâmplă dacă am încercat deja să fac psihoterapie și nu a funcționat?
Uneori psihoterapia nu ajută imediat. Chiar și într-o situație de terapie ideală, poate fi nevoie de timp pentru ca simptomele să se îmbunătățească.
Să mergi la psihoterapie și să nu vezi nici o schimbare poate provoca frustrare. Poate părea pierdere de timp și bani. Ca urmare, mulți oameni încetează să meargă la psihoterapie.
Sunt mulți factori care pot avea impact asupra eficienței terapiei. Nu există o abordare unică, corectă, care să funcționeze pentru toată lumea. Nu orice psihoterapeut lucrează cu toate tipurile de situații. Dacă avem o experiență negativă cu un anumit psihoterapeut sau un anumit tip de tratament, ne poate fi greu să încercăm din nou, chiar dacă dorim sprijin.
Poate fi de folos să căutăm un psihoterapeut care tratează problema cu care ne confruntăm. Dacă există un diagnostic, putem discuta cu potențiali psihoterapeuți despre simptomele noastre. Un psihoterapeut etic ne va spune dacă poate trata problema cu care ne confruntăm sau nu. Dacă nu poate, există posibilitatea de a ne recomanda pe altcineva.
De ce ar trebui să merg la psihoterapie?
Atunci când luăm în calcul să facem psihoterapie, este posibil să ne gândim la posibile dezavantaje. Costul poate fi una dintre preocupări. De asemenea, putem fi conștienți că terapia este deseori dificilă. Trauma sau alte evenimente dureroase din trecut pot fi dificil de rememorat, cu atât mai mult de discutat cu altcineva.
Chiar dacă nu ne confruntăm cu traume, a lucra cu dificultățile noastre nu este ușor și terapia nu este o soluție rapidă. Psihoterapia cere onestitate, cu noi înșine și cu psihoterapeutul cu care lucrăm. Dacă suntem dispuși să facem munca, psihoterapia poate fi plină de satisfacții. Este un spațiu sigur, fără judecată, unde putem împărtăși orice cu un profesionist instruit care este acolo pentru a ne ajuta.
Câteva beneficii ale psihoterapiei:
Vom afla mai multe despre noi. Psihoterapeuții ascultă povestea noastră și ne ajută să facem conexiuni. Aceștia pot oferi îndrumări sau recomandări daca ne simțim pierduți, dar nu ne vor spune ce să facem. Psihoterapia are ca scop să ne învețe să acționăm singuri.
Psihoterapia ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Dacă nu suntem siguri care sunt obiectivele noastre, psihoterapia ne poate ajuta să le clarificăm și să ne setăm pași realisti pentru a le atinge.
Psihoterapia ne poate ajuta să avem relații mai satisfăcătoare. Indiferent dacă suntem singuri sau într-o relație psihoterapia ne poate ajuta să abordăm dificultățile din relația cu ceilalți, cum ar fi insecuritatea sau dificultatea de a avea încredere în celălalt.
Cresc șansele să avem o sănătate mai bună. Cercetările relevă o legătură între starea de bine a minții și cea a corpului. Problemele de sănătate mentală netratate pot afecta bunăstarea fizică. Pe de altă parte, persoanele cu o stare emoțională bună pot face față mai bine problemelor de sănătate fizică care apar.
Psihoterapia poate duce la îmbunătățiri în toate ariile vieții. Dacă simțim că ceva ne împiedică în viața de zi cu zi, psihoterapia ne poate ajuta să abordăm acest lucru. Când nu știm sigur ce ne împiedică să facem schimbări psihoterapia ne poate ajuta să găsim răspunsul.
Acest articol este tradus de pe https://www.goodtherapy.org și poate fi citit integral aici