Este normal să te simți neliniștit la prima ședință de psihoterapie, dar dacă te pregătești din timp și știi la ce să te aștepți poate fi mai ușor.

Ce ar trebui să aduc?

O ședință tipică de psihoterapie durează între 45 și 50 de minute. Pentru a-ți folosi cel mai bine timpul, fă-ți o listă cu subiecte despre care vrei să vorbești în prima ședință și cu aspecte pe care vrei să le lucrezi în psihoterapie. Fii pregătit să oferi informații despre ce te aduce la psiholog. Chiar și o vagă idee despre ce vrei să realizezi te poate ajuta pe tine și pe psihologul tău să lucrați eficient.

Biletul de trimitere

Dacă ai trimitere de la un alt specialist, de exemplu medic sau avocat, mențiunile de pe trimiterea lor pot fi de ajutor. Dacă un profesor sugerează ca copilul tău să meargă la psihoterapie, poți aduce raportul sau notițele făcute de profesor. Psihologul tău poate, de asemenea, să sune acești specialiști pentru informații adiționale dacă îți dai acordul în scris. Înregistrările din psihoterapia anterioară sau testările psihologice anterioare pot ajuta psihologul să te înțeleagă mai ușor.

Dacă urmezi un tratament medicamentos, notează medicamentele pe care le iei și dozajul și oferă aceste informații psihologului.

Procesul psihoterapeutic

Poate fi dificil să-ți amintești tot ce s-a discutat în timpul ședinței de psihoterapie. O agendă te poate ajuta să-ți notezi întrebările sau sugestiile psihologului și propriile idei sau întrebări. Câteva notițe făcute în timpul sesiunilor te pot ajuta să rămâi conectat cu procesul psihoterapeutic.

Majoritatea oamenilor fac mai mult de o ședință de psihoterapie. Verifică-ți calendarul astfel încât să-ți poți programa următoarea ședință.

Modalități de plată

De asemenea, va fi nevoie să te informezi despre modalitățile de plată. Dacă vei folosi asigurarea medicală adu cardul de asigurare astfel încât psihologul să poată factura asiguratorului (în România astfel de situații pot exista în cazul serviciilor de psihiatrie sau în cazul celor pentru care compania angajatoare plătește servicii de psihoterapie).

La ce ar trebui să mă aștept?

La prima sesiune, psihologul te poate ruga să vii puțin mai devreme ca să completezi documentele de înregistrare dacă nu le-ai completat deja.

Nu te îngrijora că n-o să știi ce să faci când începe sesiunea. Este firesc să fii puțin anxios în primele sesiuni. Psihologii sunt obișnuiți să gestioneze situațiile de început. Ei au învățat să ghideze fiecare sesiune într-un mod eficient astfel încât să te ajute să ajungi mai aproape de obiectivele tale. De fapt, prima sesiune poate arăta ca un joc cu 20 de întrebări.

Stând față în față cu tine, psihologul poate să înceapă prin a recunoaște curajul  de care este nevoie pentru a începe psihoterapia. El sau ea poate explica aspecte logistice, precum prețul stabilit, cum poți face sau cum poți anula o programare, și confidențialitatea, dacă nu le-a explicat deja la telefon.

Apoi psihologul poate adresa o întrebare de tipul, „Ce v-a adus astăzi aici?” sau „Ce v-a făcut să hotărâți să veniți la psihoterapie acum și nu în urmă cu o lună sau cu un an?” Aceste întrebări pot ajuta la identificarea problemei, chiar dacă nu ești sigur de ce o ai sau cum să o gestionezi. De exemplu, te poți simți furios sau supărat fără să știi ce îți cauzează aceste sentimente sau cum să le oprești.

Dacă este prea dureros să vorbești despre problemă, psihologul nu ar trebui să te forțeze să spui mai mult decât te simți confortabil să o faci până când nu vă cunoașteți mai bine. Este Ok pentru tine să spui că nu ești încă pregătit să vorbești despre anumite aspecte.

Psihologul va întreba despre probleme psihologice, avute de tine sau de familia ta, precum depresie, anxietate sau alte probleme similare. De asemenea, va întreba cum îți afectează problema viața de zi cu zi, dacă ai probleme cu somnul, cu apetitul sau cu alte comportamente, dacă ai suport social din partea familiei, a prietenilor sau a colegilor de lucru.

Este important să nu grăbești acest proces, care va dura mai mult de o ședință. În timp ce te ghidează prin proces, psihologul te va lăsa să-ți găsești ritmul când vine momentul să-ți spui povestea. Pe măsură ce câștigi încredere în proces și în psiholog, te poți simți pregătit să spui lucruri despre care la început îți era greu să vorbești.

Planul de lucru

Când psihologul are istoria completă, împreună veți stabili un plan de tratament. Colaborarea pentru stabilirea obiectivelor este importantă pentru că amândoi trebuie să vă uniți forțele pentru împlinirea lor. Psihologul poate să noteze obiectivele și să le recitească ca să fie clar pentru ce veți lucra. Anumiți psihologi crează chiar un plan de lucru în care menționează scopurile tratamentului, anticipează durata și specifică responsabilitățile ambelor părți.

La sfârșitul primei sesiuni, psihologul poate să vină cu sugestii pentru acțiunile imediate. Dacă, de exemplu, ești deprimat  ar putea să sugereze să vezi un medic pentru a exclude orice condiție medicală, cum ar fi o afecțiune a tiroidei. Dacă ai dureri cronice, poți avea nevoie de fizioterapie, medicație, ajutor pentru insomnii și de psihoterapie.

Până la sfârșitul primelor ședințe ar trebui să ai o nouă înțelegere a problemei tale, un plan de lucru și un sentiment nou de speranță.

Sursa: https://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx

Traducerea a fost adaptată, iar informațiile prezentate reprezintă reguli generale de organizare a psihoterapiei care nu constrâng libertatea nici unui psiholog, psihoterapeut de a proceda diferit.